Geld lenen, het kan in sommige situaties een ideale uitkomst betekenen. Het lenen van geld maakt dingen mogelijk, zoals het investeren in een warmtepomp, het maken van een dure reis, of juist het direct aflossen van een belastingschuld. Zoveel mensen, zoveel doelen om te willen lenen. Wie eenmaal voor ogen heeft om een geldbedrag te willen lenen, wil vanzelfsprekend weten hoeveel geld er eigenlijk geleend kan worden. Financiële instellingen zullen iedere aanvraag voor een lening beoordelen op een aantal facetten. Aan de hand van deze beoordeling ontstaat er een maximaal te lenen geldbedrag. Waar zoal naar gekeken wordt voor de hoogte van het te lenen geldbedrag nemen we hier met je door.
Waar kijkt een financiële instelling naar als jij wilt lenen?
Met een leendoel in je gedachten ontstaat er vanzelf een beeld van het bedrag wat je vermoedelijk nodig hebt. Natuurlijk wil je dan weten hoeveel kan ik lenen? Komt dat bedrag ongeveer overeen met wat ik nodig heb? Om je enige indicatie te geven nemen we een aantal punten met je door waar geldverstrekkers mede de hoogte van de lening op baseren. Overigens ook goed om te weten, meestal kun je meer geld lenen bij het aangaan van een persoonlijke lening dan bij een doorlopend krediet.
Hoogte van je inkomen
De hoogte van je inkomen weegt zwaar mee voor kredietverstrekkers. Hoe hoger je inkomen, des te meer je doorgaans kunt lenen. Echter, heb je reeds elders leningen of schulden lopen, dan zullen deze het te lenen bedrag nadelig beïnvloeden. Ook is het van belang dat je een vast inkomen hebt, zoals een vast contract bij je werkgever.
Wat zijn je vaste lasten?
Vast lasten, zoals woonlasten, ziektekosten en telefoniekosten hebben we allemaal. Alleen kunnen ze nogal in hoogte verschillen. Hoeveel geld ben jij maandelijks kwijt aan je vaste lasten? De geldverstrekker neemt dit mee in de berekening voor jouw lening. Je dient natuurlijk wel maandelijks een ruimschoots bedrag over te houden om van te kunnen leven en je lening terug te kunnen betalen.
Single of samenwonend?
Ook je gezinssituatie is van belang. Woon je samen zonder kinderen? Dan kunnen jullie met zijn tweeën meer lenen dan alleen. Het hebben van kinderen heeft overigens een nadelige invloed op het te lenen bedrag. Wie kinderen heeft, heeft immers hogere kosten dan iemand zonder kinderen – financiële instellingen houden hier rekening mee.
Jouw leeftijd?
Voor een bepaalde leeftijd (vaak de pensioen leeftijd) dien je de lening te hebben terugbetaald. Wie al wat ouder is zal hierdoor minder geld kunnen lenen.
Huur of koopwoning?
Woon jij in een huurwoning? In dat geval zul je minder geld kunnen lenen. Mensen in een koopwoning houden doorgaans een interessant bedrag over op het moment dat zij hun woning verkopen. Dit geldt niet wanneer je huurt. De geldverstrekker put dus meer zekerheid uit personen die in een koopwoning wonen.
Met de bovenstaande punten in je achterhoofd kun je voor jezelf al enigszins nagaan of jij voor een lage, of juist hogere lening in aanmerking zou kunnen komen.